duminică, 6 mai 2012

Bobul de orez plutitor vs bobul de orez lenes

Inca de ieri M. asteapta ziua de azi mai ceva ca pe Mos Craciun, stiind ca urmeaza sa facem experimente. De cum s-a trezit, a inceput sa strige: "Tati, tati, azi e maine, hai la espemente!!!"
Cand am vazut experimentul cu bobitele de orez mi-am zis ca acesta o sa-i placa in mod deosebit, deoarece implica si mult transfer de orez (una dintre activitatile ei preferate). Stiti deja cat de mult imi plac lectiile lui Steven Spangler si nici de data aceasta nu ne-am inselat, ideea e minunata, rezultatul spectaculos! Aveti nevoie de 2 sticle identice, orez destul de mult, palnie, o lingura pentru a realiza transferul orezului si 2 bete mai lungi decat sticlele (eu am folosit betigase de frigarui, dar pentru ca erau prea scurte, am prins cate doua, cu banza adeziva si am obtinut unele mai lungi). Ideea e ca intr-una dintre sticle sa tot tasati orezul, sa intre cat mai mult si sa nu ramana goluri de aer printre bobite, pe cand in cealalta, doar sa le turnati, lejer. Dar, va las sa vedeti filmul mai intai:

 Ta-da!!! Surpriza a fost maxima.
M. nu ii spusesem dinainte ce se va intampla, deci mirarea ei a fost mare de tot!
 Dupa ce i-am explicat din ce motive una dintre sticlute a putut fi ridicata cu ajutorul unui betigas, iar cealalta, nu (aceasta a fost concluzia numarul 1), am inceput sa turnam, inapoi in boluri, orezul din sticle.
 In bolul din stanga se afla orezul "lenes", din sticla ce nu a putut fi ridicata, iar in cel din dreapta, care este ceva mai plin, e orezul din sticla ce "a plutit". Concluzia numarul 2 a acestui experiment a fost aceea ca, desi sticlele au fost identice, intr-una a incaput mai mult orez decat in cealalta, doar pentru ca l-am tasat mai bine.


4 comentarii:

 1. Super! De acest experiment nu stiam. Noi am abandonat experimentele, din lipsa de timp si cateodata de materiale.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma bucur ca iti place, Roxana. Lasa ca este timp pentru toate, sanatosi sa fim!

  RăspundețiȘtergere
 3. Camelia, dar orezul este diferit? ...parca mi se pare unul mai inchis la culoare ...super experimentul!

  RăspundețiȘtergere
 4. Pentru a doua sticluta nu mi-a mai ajuns orezul alb si l-am combinat cu orez brun. Dar te asigur ca rezultatul este absolut acelasi, indiferent de tipul de orez folosit. Am mai refacut experimentul si a iesit de fiecare data perfect. Va pupic!

  RăspundețiȘtergere

Traduceți