duminică, 24 iunie 2012

Balonul intepat nu se sparge!

 Deoarece experimentul de saptamana trecuta ne-a placut foarte mult, mi-am promis inca de atunci ca si saptamana aceasta sa incercam ceva ce functioneaza pe acelasi principiu al polimerilor. 
Aici am vazut experimentul pentru prima oara si ne-am pus pe treaba:

~ tati a umflat pe jumatate (asa cere experimentul) un balon
~ a trecut prin el un betigas de frigarui, exact ca in filmulet (a facut asta de proba, in alta camera, deoarece ii dadeam foarte slabe sanse de reusita si nu voiam sa o speriem pe M. cu vreo posibila pocnitura).
Vazand ca reuseste, am prins si noi doua curaj. L-am rugat pe tati sa repete experimentul in prezenta noastra. Practic, se introduce betigasul exact langa zona in care ati innodat gura balonului dupa ce l-ati umflat pe jumatate, iar apoi se iese cu el, prin partea de jos a balonului, cam mai aproape de centrul acestuia.
Si...a reusit din nou!!! O precizare trebuie facuta, insa: balonul se va dezumfla destul de repede...in timp ce noi repetam experimentul pe cel de-al doilea balon, din primul deja iesise destul de mult aer.


Stiinta din spatele experimentului


Repet cam ceea ce am scris si in postarea trecuta, Creioanele strapung punga de plastic: si balonul este facut din polimeri (lanturi de molecule flexibile, ce ii dau acestuia elasticitate). Cand batul trece prin el, plasticul elastic se strange in jurul acestuia, sigilandu-l de jur-imprejurul betigasului, nelasand balonul sa se sparga.2 comentarii:

  1. Dragut experimentul, dar eu nu l-as face ;))) sunt tare fricoasa cand e vorba de baloane...nu-mi place sa le umflu, daramite sa le mai si intep:))) poate il punem pe tati :)
    nu inteleg totusi cum ati bagat betigasul.
    Vad ca si la voi tot tati a fost cel curajos :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Coca, si mie mi-a fost frica sa nu se sperie M., de asta l-am rugat pe tati sa-l incerce, intr-o alta camera, mai intai. Faceti si voi la fel, daca te linisteste asta. Betigasul se introduce exact cum vezi in poze...incepi din zona unde e legat si iesi prin partea cealalta (evident, cu grija, nu atat de brusc cum am facut in cazul pungii cu apa si creioane).

    RăspundețiȘtergere

Traduceți