miercuri, 31 octombrie 2012

Briose din dovleac si clatite cu litere

Briose

M. adora bucataritul, iar faptul ca azi mami i-a incredintat cea mai mare parte din executarea brioselor a fost pentru ea ca o sarbatoare. 
Si pentru mine a fost o premiera aceasta reteta, pe care am modificat-o pe ici, pe colo dupa gustul nostru. O gasiti aici, este extrem de apreciata si pe buna dreptate, briosele ce au rezultat au fost de milioane!
Mami a cantarit toate ingredientele, insa M. a facut toata munca substantiala: singura a batut ouale, a curatat intregul dovleac de samburi...



...a amestecat ingredientele "umede", precum si pe cele "uscate".


Iar umplutul formelor de briose a fost apogeul!


Reteta in limba romana este urmatoarea:

Ingrediente uscate 
~ 3 1/3 cani de faina
~ 2 lingurite bicarbonat de sodiu (noi l-am stins cu lamaie)
~ 3 cani de zahar (noi am folosit doar 1 1/3 cani de zahar, dar brun, in loc de tos)
~ 1 1/2 lingurite sare
~ 1 lingurita scortisoara
~ 1 lingurita nucsoara
~ 1/4 lingurita ghimbir praf (noi am pus 1 lingurita intreaga)
Amestecati ingredientele uscate si adaugati urmatoarele ingrediente umede:

~ 1 cana de ulei (eu la prajituri prefer sa folosesc uleiul din seminte de struguri, deoarece nu are niciun gust, dar este plin de vitamine)
~ 4 oua
~ 2/3 cani apa (noi am pus suc de portocale, natural)
~ 2 cani de dovleac (in reteta se foloseste dovleac la conserva, noi dupa ce M. l-a curatat de samburi l-am razuit, crud, exact ca pe morcov)
~ in reteta nu sunt, dar eu am folosit si merisoare deoarece sunt pline de vitamina C, iar M-ei ii plac mult de tot

Le-am tinut in cuptorul incins la 180 grade Celsius, timp de 25 minute (dar cel mai bine este sa testati cu o scobitoare daca sunt facute si in mijloc...o infigeti, iar daca este curata cand o scoateti din briosa, inseamna ca sunt deja coapte).

Clatite

Aveam pregatite niste "clatite" decupate din carton, pe care am scris cu un marker cuvinte scurte (template-ul pentru ele il puteti descarca de aici) si m-am gandit ca tare s-ar bucura M. sa isi continue "bucataritul", de aceasta data sub forma de joaca/invatare. 
A "copt" si intors pe toate partile fiecare clatita, iar dupa ce a fost convinsa ca "s-au racit", am citit impreuna cuvintele scrise pe fiecare dintre ele. Ca si noutate pentru acest joc am introdus cinci subtantive proprii, numele a cinci personaje de desene animate, foarte dragi ei. Tare mult i-a placut ideea!







(3 ani si 10 luni)


14 comentarii:

  1. Wow, ce bucatareala! Bravo, M., sunt foarte mandra de tine- Camelia, faci foarte bine ca o inveti lucruri de "gospodarie", mult mai greu ii va veni mai tarziu daca nu le stie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim, Raluca! Tu stii cat de mult ii place M-ei sa bucatareasca, deci a fost foarte usor sa o aduc in bucataria "lui mami si a lui tati", cum o numeste ea. Sper ca intr-adevar, intentiile mele sa ramana cu efecte pozitive pe termen lung.
    Va imbratisam cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce de amintiri frumoase va avea fetita ta cand va fi mare...

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa dea Dumnezeu!
    Multumesc frumos pentru apreciere.

    RăspundețiȘtergere
  5. Uraaaaa!!! briose cu dovleac!! de cand cautam o reteta....pentru ca am ramas datoare ursuletilor cand am avut ziua dovleceilor :) .
    Tare bine arata ale voastre.
    recunosc ca nu ma pricep la masurile englezesti :((( iti voi scrie putin mai incolo reteta in romana, sa imi spui daca este asa...multumesc mult!

    si jocul cu clatite e grozav!!!

    ati avut o zi de bucatareala superba!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca ti-am facut o bucurie, Coca!
      Pun eu intreaga reteta chiar acum in postare.

      Ștergere
  6. Ce frumos! Camelia, sa stii ca Raluca are mare dreptate, e foarte bine ca o implici pe M. in toate activitatile. In timp, nu doar ca va invata cu placere sa faca diverse lucruri, dar ii va spori increderea in ea. Ma uit la baietelul meu, cat e de fericit cand facem impreuna diferite activitati prin casa. Deja si-a castigat independenta si si-a insusit cateva sarcini, pe care le executa cu mare drag si mandrie, cum zice el " Uite, sunt baietel mare acum".
    Nu-i asa ca si briosele sunt mai gustoase cand sunt facute in familie :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, asa e, cu siguranta!
    M. trebaluieste prin casa inca de cand de-abia se tinea pe picioruse, iar cand vine vorba de bucatarie, e prima prezenta, deci e bine... Sper sa o tina harniceala asta cat mai mult :))).

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumim mult , Camelia! Off...scuze, eu de obicei sunt tare tipicara si lucrez mai mult dupa retete ce au ingredientele masurate in grame. Cum 2/3 cani apa? mi-e rusine ca o zic, dar nu inteleg cum vine...Si dovleacul s-a facut ? Zici ca nu l-ati fiert nici un pic...abia astept sa fac si eu pentru ursuleti.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu mare placere, Coca!
    Pai, 2/3 cana inseamna doua treimi (imparti din ochi cana in 3 si o umpli pana unde crezi ca se termina a doua treime...a treia treime ramane goala). Dovleacul s-a facut exact cum se fac si merele in placinta cu mere, adica perfect (nici macar nu se mai simte textura sa in briose).

    RăspundețiȘtergere
  10. multumesc inca o data.
    da, marul imi place si mie mai mult "necalit" inainte, il punem crud in prajituri sau pancakes.

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, Coca, exact asa cum faci cu marul! La fel il si razuiesti (nu marunt, ci putintel mai mare) si garantat va iesi delicios!

    RăspundețiȘtergere
  12. Arata delicios totul, inclusiv micuta bucatareasa cititoare!

    RăspundețiȘtergere

Traduceți