vineri, 2 noiembrie 2012

"Mozaic" si "Word Hunting"

Ideea acestui mozaic am preluat-o de aici, mi-a placut enorm din prima clipa si mi-am spus ca trebuie neaparat sa organizez si eu o lectioara pe acest material. 

E foarte simplu de realizat: pe o coala de hartie realizati bucle, dupa care incepeti sa scrieri cuvinte in cate doua exemplare, dar la distanta unul de celalalt. 
Eu am folosit asa zisele sight words (in romaneste ar trebui sa dau o denumire lunga si destul de ciudata, deci imi voi permite sa pastrez denumirea in engleza pentru cuvinte scurte, ce apar cel mai des in literatura pentru copii si pe care cel mic ajunge sa le recunoasca din priviri, fara a mai face efortul citirii clasice, prin procesarea insiruirii literelor).


Noi ne-am jucat asa: M. si-a ales cuvantul, eu i l-am citit, ea a repetat cum se citeste, l-a colorat intr-o culoare, dupa care i-a cautat perechea pe restul colii de hartie.
Deoarece suprafata de colorat este una relativ mare, am ales creioanele cerate, cu ele totul a mers destul de repede.
Dupa ce ambele cuvinte erau colorate in aceeasi culoare, am luat literele din argila si "am scris" cuvantul in cauza.Pentru ca literele din argila nu ne-au fost suficiente, am folosit si literele din Alfabetul mobil. La final, lectia noastra luase cam aceasta forma.

Word Hunting

Acum cateva luni de zile faceam de zor "letter hunting" si iata-ne ajunse in punctul in care am trecut la "vanat" cuvinte. Pentru acest pas important am ales o carte, spun eu, numai buna, Ziua lui Miffy (editura Cartea Copiilor), cu text aerat, scurt si scris exclusiv cu litere mici!
Am scris pe un disc de carton (foarte usor ar fi fost sa fi gasit o farfurie de unica folosinta, din carton), pe care am scris cuvinte din carte si am taiat cu foarfeca spatiile dintre ele. Ideea este preluata de aici.


Am fost atenta sa ii citesc, pe rand, cuvinte in ordinea in care apareau in carte. I le aratam pe disc, le citeam impreuna, dupa care M. le cauta pe pagina la care eram si le incercuia usor cu creionul. I-am testat in felul acesta si spitirul de observatie: cuvinte precum "si", "cu", "la" s-au repetat de multe ori, pe mai toate paginile. Chiar daca era in cautarea lui "ziua", de exemplu, de cate ori le vedea pe cele de mai sus isi amintea ca fac parte din lectia noastra si le incercuia si pe ele.Mult spor sa aveti si voi!

(3 ani si 10 luni)6 comentarii:

 1. Super ideile, le tin minte si eu, si le pot folosi cu litere- multumim!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma bucur mult ca iti plac si tie, Raluca! Sa le folositi sanatosi!

  RăspundețiȘtergere
 3. Multumim pentru idei, imi plac foarte mult. Ideea cu mozaicul o sa o preluam chiar acum cand repetam literele, pare distractiv :) .

  RăspundețiȘtergere
 4. Cu tot dragul, Valentina! De-abia astept sa vad cum o sa va placa si voua. Sa aveti mult spor!

  RăspundețiȘtergere
 5. Ce-mi plac ideile voastre pentru citit. Desi Sofi e d-abia la inceput cu cititul, mi se par grozave de aplicat chiar si acum. Abia asteptam sa lucram si asa! Multumim mult pentru lectii!

  RăspundețiȘtergere
 6. Si M. este la inceput cu cititul, dar exercitiile acestea fac minuni, nici nu ma gandesc la alte metode care mai mult ar speria-o...chiar daca ritmul este mai lent.
  Sa aveti mult spor la joaca si multumesc si eu mult pentru aprecieri!!!

  RăspundețiȘtergere

Traduceți